Základná výbava na cyklozájazd

Cykloturistika na Slovensku v posledných rokoch zažíva veľký rozmach. Či už je to vďaka Petrovi Saganovi, alebo novým cyklotrasám a cyklochodníkom, ktoré postupne pribúdajú aj u nás. Aj vy máte radi aktívny odpočinok? Cyklistika môže byť pre vás tým pravým. Je ideálna na spoznávanie svojho okolia ako aj iných krajín. Zo sedla bicykla je krajina a jej obyvatelia ich návštevníkom akosi bližšie.

Ak na bicykli len začínate, alebo už máte najazdené tisícky kilometrov poradíme vám, na čo treba myslieť a aké náradie by vám nemalo chýbať.

Vidieť a byť videný

Či už sa chystáte na jednodňový cyklovýlet alebo viacdňovú cyklotúru, určite by vám nemali chýbať reflexné prvky a dostatočné osvetlenie. Aj jednodňová túra sa ľahko môže natiahnuť a vy do cieľa nedorazíte po svetle. Tzv. blikačka (červené svetlo vzadu) a svetlo vpredu by mali byť samozrejmosťou.

K povinnej výbave bicykla patria reflexné prvky tzv. odrazky. Vpredu biela odrazka, v zadu červená, po stranách (na kolesách) a pedáloch oranžové odrazky. Pri zníženej viditeľnosti sú povinné svetlá a reflexné prvky aj na oblečení. Neznamená to však, že músíte mať na sebe nepohodlnú reflexnú vestu. Dnes máte na výber z rôznych reflexných pásikov, cyklooblečenia a cyklobatohov so zabudovanými reflexnými prvkami, ktoré nepôsobia rušivo.

Nenechajte sa prekvapiť defektom

Defektom a drobným opravám sa nevyhnete ani pri krátkych cyklovýletoch. Základná sada na lepenie a drobné opravy by preto nemala chýbať.

Zoznam základného náradia:
- sada na lepenie defektov
- náhradná duša do kolesa
- montpáky (páčidla na opravu defektu)
- malá skladateľná pumpa (prípadne CO2 bombičky s adaptérom)
- multiklúč (s imbusovými kľúčmi rôznych veľkostí a plochým skrutkovačom)
- rýchlospojka na roztrhnutú reťaz
- handrička

Na viacdňových cyklotúrach oceníte rozpojovačku (nitovačku) reťaze a olej na mazanie.

Základné opravárenské sady sa dajú zakúpiť ako hotové sady, alebo ako súčasť podsedadlových taštičiek. Ďalšou možnosťou je náradie a diely kúpiť samostatne a uložiť ich do taštičky v ráme alebo batohu.

Základna cyklovýbava

Oblečenie a doplnky

Medzi základné doplnky patrí cyklistická prilba, cyklo rukavice a okuliare. Cyklistická prilba je najdôležitejší bezpečnostný prvok cyklistu, doporučujeme jej výberu preto venovať zvýšenú pozornosť. Prilba by vám mala dobre sedieť, nemala by vás tlačiť. Nesmie byť veľká ani malá. Nevhodne zvolená veľkosť prilby vás pri nehode neochráni. Prilba ktorá dokonale nesedí, zase zaručene pokazí zážitok z cyklovýletu. Taktiež dbajte na dostatočný počet prieduchov, tie oceníte hlavne v horúcom počasí. Pri výbere prilby si radšej nechajte poradiť v špecializovaných obchodoch.

Cyklistické okuliare chránia váš zrak nielen pred škodlivým UV žiarením, rovnako tak aj pred hmyzom, kamienkami, vetvičkami, vetrom a dažďom.

Nemenej dôležitým doplnkom sú cyklistické rukavice. Tie plnia hneď niekoľko úloh. V prvom rade chránia vaše ruky v chladnom počasí pred premrznutím a zároveň minimalizujú odreniny pri prípadnom páde. Zlepšujú komfort držania riadítok a minimalizujú otlaky. V horúcom letnom počasí oceníte rukavice s froté zónou na ich chrbte slúžiacou na utieranie potu.

Cyklistické oblečenie má výrazný vplyv na celkový zážitok z jazdy. Jeho prípadne nedostatky sa prejavia po dlhších cyklovýletoch v podobe bolestivých odrením a zaparenín. Základná funkcia cyklo oblečenia je chrániť vaše telo pred chladom a teplom. Špeciálne rýchloschnúce materiály odvádzajú pot od tela a udržujú tak vaše telo v suchu. Cyklo nohavice obsahujú špeciálnu cyklo-vložku. Jej prítomnosť oceníte hlavne po dlhých trasách. Vo vašej výbave by určite nemalo chýbať ani kvalitné funkčné tričko. Na trhu nájdete praktické tričká s vreckami na chrbte na uschovanie drobností a dokladov. Rovnako by vám nemala chýbať funkčná bunda, ktorá vás ochráni pred chladom a nepriaznivým počasím.

Cyklobatoh vám poslúži na odkladanie oblečenia, vody, stravy, cyklo výbavy a rôznych doplnkov. Na trhu sú dostupné rôzne modely s integrovanou nádržkou na vodu. Pri cyklobatohu treba však počítať s tým, že sa pod ním zapotíte aj napriek množstvu vetracích otvorov.

Nemenej dôležitá je cyklistická obuv. Pokiaľ nemáte cyklo tretry dbajte na to, aby vaša obuv bola ľahká, priedušná a nepremokavá.

Občerstvenie

Na každý cyklovýlet si pribaľte dostatočné množstvo vody. Hydratácia vášho tela počas športových aktivít je veľmi dôležitá. Vodu prípadne iontový nápoj najlepšie uschováte v špeciálnych termo cyklo fľašiach a predíde tak nadmernému ohriatiu alebo ochladeniu nápoja. Niektoré rámy bicyklov umožňujú montáž až dvoch stojanov na fľaše s vodou. V prípade, že túto možnosť nemáte vhodnou alternatívou je cyklobatoh s vodným vakom. 

Na rýchle doplnenie energie je vhodná energetická tyčinka prípadne banán.

Pár rád na záver

Pred cyklovýletom by ste nemali zabudnúť si pribaliť aj doklady a hotovosť.

Kvalitný zámok na bicykel by vám určite nemal chýbať, pokiaľ plánujete rôzne zastávky na vašej trase. Predíte tak nepríjemnému prekvapeniu.

Dnešné smartfóny plnia množstvo užitočných funkcií. Na internete nájdete mnohé aplikácie, ktoré vám uľahčia navigáciu, zaznamenajú prejdenú trasu, či čiastočne nahradia cyklopočítač. V neposlednom rade si v prípade problémov alebo nehody prostredníctvom telefónu zavoláte pomoc. 

Netreba zabúdať ani na pravidelné kontroly technického stavu vášho bicykla. Bicykel je potrebné kontrolovať pred každou dlhšou trasou nehovoriac o pravidelných kontrolách a servisných úkonoch pred každou sezónou. V prípade menej technicky zdatných športovcov odporúčame tieto úkony zveriť špecializovaným cykloservisom.